Alergeny jsou rozděleny do 14 skupin. Číselné označení skupiny a názvy jsou pevně dány a není vhodné z hlediska evidence měnit tyto čísla skupin a názvy. A to z toho důvodu, že v řadě případů (např. jidelní lístky v restauracích) se v povinném popisu u zboží (jídel apod.) neuvádí celý název alergenu, ale pouze číslo skupiny alergenů.
- Obiloviny obsahující lepek – nejedná se o celiakii, výrobky z nich
- Korýši a výrobky z nich - patří mezi potraviny ohrožující život
- Vejce a výrobky z nich - patří mezi potraviny ohrožující život
- Ryby a výrobky z nich
- Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich - patří mezi potraviny ohrožující život
- Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- Mléko a výrobky z něj - patří mezi potraviny ohrožující život
- Skořápkové plody a výrobky z nich – jedná se o všechny druhy ořechů
- Celer a výrobky z něj
- Hořčice a výrobky z ní
- Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10 mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2
- Vlčí bob (LUPINA) a výrobky z něj
- Měkkýši a výrobky z nich
Další informace naleznete:
JAK JSME VYŘEŠILI EVIDENCI A TISK ALERGENŮ V IS OBCHODNÍK?
ALERGENY V MALOOBCHODĚ
ALERGENY V RESTAURACI