top of page
Vyhledat

Proč lidi láká pořízení hotovostního automatu?

Aktualizováno: 16. 1. 2023

Je pravdou, že pořízení hotovostního automatu je finančně velmi náročná záležitost. Proč je tedy po těchto strojích taková poptávka? S hotovostními automaty se v praxi setkal snad každý, i když o tom ani nemusí vědět. Již skoro v každém větším hypermarketu totiž nalezneme samostatné pokladní kiosky, kde si zákazník sám "napípá" a zaplatí zboží. Tyto kiosky jsou složeny z dotykové pokladny propojené s hotovostním automatem. Proč ale malé firmy tolik touží po tomto automatu do jejich provozoven? Máme hned několik odpovědí!


Co to hotovostní automat vlastně je?


Jedná se o velmi kvalitní a certifikovanou krabičku, která umí přijímat, ale také přesně vydávat hotovost (bankovky i mince). Tento automat je propojen na pokladní systém, takže přesně ví, kolik peněz má po zákazníkovi chtít. Pokud tedy zákazník provede nákup, je nasměrován k automatu kde provede platbu. Obsluha se tak vůbec nedostane do styku s hotovostí. Pokud chce zákazník zaplatit bezhotovostně, může k tomu použít bankovní terminál přímo u pokladny.



Jaké výhody má používání hotovostního automatu?


Jak jsme již zmínili, jednou z hlavních výhod je to, že obsluha nepřijde do kontaktu s hotovostí.

Zde je ukryto hned několik výhod:

1. mluvíme o hygienické stránce věci

- obsluha si tedy například u pultového prodeje nemusí stokrát za směnu sundávat a nandávat hygienickou rukavici

2. obsluze odpadá povinnost přepočítávat peníze a být za ně zodpovědná

- zaměstnanci se tak výhradně věnují zákazníkovi a samotný finanční prodej nechávají na automatech




Peníze v automatu, co se pak s nimi děje?

Hotovost v automatu je bezpečně uložena v trezorovém boxu, do kterého se dostane jen oprávněná osoba. Tyto peníze jsou zabezpečeny klíčem a také pin kódem. Hotovost může vybírat pověřená osoba, která je pak může uložit do banky, nebo do trezoru společnosti. O tyto peníze se však může postarat také některá z bezpečnostních agentur. Tím majiteli společnosti odpadá nutnost jezdit si pro peníze do každé prodejny zvlášť.


Jak majitel zjistí, co se v automatu děje?


K hotovostnímu automatu značky ALBACON je při pořízení automatu nainstalován také speciální software. Díky tomuto programu se například dozvíte, kolik jakých bankovek a mincí v daném automatu je, kolik bankovek bylo kdy vybráno a jak moc je naplněn trezorový box. Jsou zde k nahlédnutí také účtenky plateb a všechny peněžní operace spojené s automatem. Tento program také komunikuje s pokladnami. Na dálku můžete upravovat a měnit nastavení automatu, popřípadě svolit výběr trezorového boxu z daného stroje.


hotovostní automat, automat na peníze, obchod s hotovostním automatem, peněžní automat, stroj pro výběr peněz

Chcete se o automatu dozvědět více?

Není nic jednoduššího, než nás kontaktovat. Poskytneme vám veškeré informace a dodáme cenovou nabídku.



Reference:


email: pokladny@hcv.cz

telefon: +420 605 253 486




Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page