top of page
Vyhledat

Ukončení EET


Zákon, který ukončí EET (elektronickou evidenci tržeb) míří z vlády do parlamentu. Všichni dobře víme, že díky kovidovým opatřením byla pozastavena povinnost evidovat tržby až do konce roku 2022. Lidé, kteří EET u svých pokladen používali, si mohli vybrat, zda budou své tržby Finanční správě odesílat, či ne. O novince v této věci informovalo tisk ministerstvo financi. V současném programovém prohlášení vlády Petra Fialy je právě definitivní zrušení EET. Elektronická evidence tržeb by tak měla být zrušena k 1.1.2023.



Důvody zrušení EET

Jedním z důvodů tohoto zrušení bylo také to, že přes 75% všech plateb probíhá kartou. Tedy platby jdou za prodejcem přímo z účtu na účet. Na tyto platby se EET nevztahuje. Předpokládá se, i s trendem po kovidu, že by se počet plateb kartou v tomto roce měl navýšit až na 85%. Dalším z důvodů zrušení je nadměrná administrativa a náklady vznikající jak podnikatelům, tak státu. Podle MF se v letech 2017 až 2020 celkové náklady na EET vyšplhaly k 2,17 miliardám korun.



Jak vypnout EET u pokladen?

Doporučujeme tedy vypnutí EET u vašich pokladen. U dotykových pokladen je vypnutí jednodušší. Jelikož se jedná o „počítačovou“ pokladnu, je technik schopen se k této pokladně připojit na dálku a nastavit pokladnu tak, aby EET nebylo aktivní. U tlačítkových pokladen je ukončení EET složitější. Jelikož je pokladna připojena k EET boxu, je zapotřebí, aby technik zajel na místo (nebo byla pokladna poslána i s EET boxem k nám), technik celou pokladnu přenastaví tak, aby pokladna neodesílala informace na portál Ministerstva Financí.



Jaké výhody přináší vypnutí EET u pokladen?

Díky vypnutí EET se vaše pokladna zrychlí. Nebude muset čekat na odpověď EET portálu o tom, jaký unikátní kód se má na účtenku vytisknout. Samotné účtenky se zkrátí a vy ušetříte i za spotřebu pokladních kotoučků. V neposlední řadě nebude nutné mít pokladnu připojenou k internetu. Celý proces prodeje bude jednodušší a rychlejší.

Ke konci roku naši technici předpokládají nárůst poptávky v této věci, proto doporučujeme vypnutí EET co nejdříve.



Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page